BNR loveste inca o data in piata imobiliara si IMM-uri

Noile norme ale BNR interzic bancilor sa mai acorde imprumuturi in valuta, mult mai ieftine decit cele in lei, daca valoarea acestora depaseste de trei ori capitalul bancii. Exceptie fac creditele acordate persoanelor fizice si firmelor cu venituri in valuta, care acopera, spune BNR, riscul valutar. Asadar, se pare ca motivul introducerii noilor norme ar fi acoperirea incapacitatii de rambursare a creditelor in valuta, in cazul devalorizarii leului, ceea ce ar putea duce la o instabilitate financiara, dupa cum se exprimau reprezentantii BNR.



Un calcul al riscului valutar



Numai ca riscul valutar invocat de BNR nu este nici pe departe atit de inspaimantator pe cum sunt dobinzile la creditele in lei. Astfel, pentru un credit ipotecar in euro cu o valoare de 75.000 de euro pe 25 de ani, cu dobinda de 9%, platim in prezent o rata lunara de 630 de euro, adica 21.861.000 de lei vechi la cursul actual. Daca vom fi nevoiti sa luam acelasi credit in lei, cu dobinda de 13%, rata lunara este cu 220 de euro mai mult, adica 846 de euro, respectiv 29.356.200 de lei! Aceeasi valoare a ratei am putea-o plati insa si in cazul creditului in euro, dar numai daca vom ajunge la un curs valutar de 46.500 de lei vechi! Pina atunci insa, nu uitati, vom scoate lunar din buzunar cu 220 de euro mai mult, iar peste 25 de ani, suma ajunge la 65.000 de euro. De dragul BNR!



Cele mai multe credite in valuta sunt pentru casa si IMM-uri



Ca urmare a noilor masuri, dupa cum sustinea si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, o mare parte din banci vor fi nevoite sa sisteze imprumuturile in euro sau dolari. Ca efecte, creditele in valuta se vor scumpi iar multi dintre noi vom fi nevoiti sa ne imprumutam in lei, cu costuri duble.



Valoarea creditelor imobiliare si ipotecare in valuta acordate de banci populatiei este de 11 ori mai mare decit cea a creditelor in lei. Astfel, in iulie 2005, creditele ipotecare acordate in valuta au ajuns la valoarea de 3,8 miliarde RON, in timp ce imprumuturile in lei au ajuns doar la 350 de milioane RON. (Creditele de consum in valuta acordate de banci au ajuns la un volum mult mai mare decit cele ipotecare, respectiv 4,5 miliarde RON, iar cele in lei insumeaza 7,7 miliarde.)



Cauza acestui decalaj il cunoaste toata lumea, mai cu seama cei pusi in situatia de a alege intre un credit in euro si unul in lei: dobinzile la creditele in lei sunt duble fata de cele in valuta, ceea ce inseama ca ratele de rambursare a creditului vor fi mult mai scumpe, mai cu seama cind este vorba de un imprumut pe termen lung, de pina la 25 sau chiar 30 de ani.



Normele BNR afecteaza investitiile imobiliare si productia



In cazul tranzactiilor imobiliare, dar mai ales cind e vorba de constructia unor locuinte, toate operatiunile sunt efectuate in lei. Creditul imobiliar se acorda in euro sau dolari doar pentru a beneficia de dobinda mica. Imediat ce este acordat de banca, valuta se schimba in lei, banii fiind folositi pentru plata constructorului sau achizitiei materialelor de constructii, ceea ce presupune o investitie in economie si nicidecum un simplu consum.



In ce fel este, asadar, afectata stabilitatea financiara a economiei, dupa cum sustine BNR? Si, mai ales, cita crestere economica si taxe platite la buget presupun astfel de investitii?



La fel este cazul creditelor acordate de banci firmelor mici, in majoritate credite pentru achizitionarea de echipamente, dupa cum rezulta si din statistici, sau pentru capital de lucru, ceea ce nu inseamna altceva decit crestere economica.



Volumul creditelor in valuta acordate de banci firmelor cu capital privat este de patru ori mai mare decit cele in lei. Astfel, firmele au obtinut credite pe termen mediu si lung in valuta in valoare de 8,6 miliarde RON, in timp ce valoarea creditelor in lei a fost de 2,2 miliarde.



Cauza? Aceeasi discrepanta dintre dobinzi. Dobinda medie la creditele in lei pentru firme este de 17,5% pe termen mediu (1-5 ani) si 15,3% pe termen lung, de peste 5 ani, in timp ce dobinda la creditele in euro este de numai 7% pe termen mediu si 8% pe termen lung. Pe termen scurt, de pina in 12 luni, perioada pe care se acorda creditele pentru capital de lucru, dobinda medie in iulie a fost de numai 5,5% in euro, cea mai mica din ultimii doi ani. La inceputul acestui an, dobinda pentru aceste credite era de 7,3%.



Probabil ca in urma noilor reglementari, dobinzile in valuta vor sari calul, mai ales ca putine banci vor mai putea sa acorde finantari in euro si dolari. Si asta in ciuda faptului ca dobinzile in valuta sunt, la rindul lor, mult mai mari decit media celor practicate in alte tari.



Aceasta inseamna ca vor fi descurajati cei care aveau de gind sa faca fie investitii imobiliare sau in echipamente sau capital de lucru pentru firma. Acestia au doua alternative: fie vor mai astepta, probabil inca cel putin doi ani, pina dobinzile la creditele in lei vor scadea la un nivel acceptabil, fie se vor imprumuta in lei, daca situatia nu le mai permite sa astepte, cu repercursiuni asupra costurilor. Iar atunci cind costurile cresc, cresc si preturile, si odata cu ele, inflatia.



Reglementarile adoptate de BNR si publicate in Monitorul Oficial din 16 septembrie, urmind a intra in vigoare la 10 zile de la publicare:



BANCA NAÞIONALÃ A ROMÂNIEI



Norme

privind limitarea gradului de concentrare a expunerilor din credite in valuta



Avand in vedere prevederile art.25 alin.2 lit.a) din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, ale art.56 alin 1 si 2, ale art. 62, 92, si 95 din Legea nr.58/1998 privind activitatea bancara, republicata, ale art. 3 alin. 2, art. 171 alin. 2 si ale art. 284 alin. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 200/2002, cu modificarile ulterioare, precum si de prevederile art. 4 alin (2) din Legea nr. 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificarile si completarile ulterioare.



In temeiul dispozitiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,



Banca Nationala a Romaniei emite prezentele norme.



Art.1

Prezentele norme se aplica institutiilor de credit, persoane juridice romane si sucursalelor institutiilor de credit straine, autorizate sa functioneze pe teritoriul Romaniei si reglementeaza gradul de concentrare a expunerilor din credite in valuta.



Art. 2

(1) Expunerea unei institutii de credit din credite in valuta acordate persoanelor fizice si juridice altele decat institutiile de credit, inainte de deducerea provizioanelor specifice de risc de credit, nu poate depasi 300% fata de fondurile proprii, in cazul institutiilor de credit, persoane juridice romane, sau fata de capitalul initial, in cazul sucursalelor institutiilor de credit straine, determinate pentru luna anterioara celei pentru care se efectueaza raportarea.

(2) Procentul de la alin. 1 va fi respectat atat la nivel individual, cat si la nivel consolidat, corespunzator activitatii desfasurate pe teritoriul Romaniei.

(3) Fondurile proprii si capitalul initial se vor determina potrivit prevederilor Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2003 privind supravegherea pe baza individuala si consolidata a fondurilor proprii.

(4) La determinarea expunerii care face obiectul prevederilor de la alin. 1 nu se vor lua in calcul expunerile din credite in valuta acordate acelor persoane juridice si fizice care sunt acoperite in mod natural la riscul valutar („hedged borrowers”) care induce risc de credit institutiilor de credit finantatoare.

(5) Se considera ca o persoana este acoperita in mod natural la riscul valutar in cazul in care aceasta genereaza fluxuri de numerar nete pozitive in valuta cotata, care sa permita rambursarea la termen a fiecarei rate de credit (principal si dobanda).

Intrarile de numerar vor fi ajustate in functie de gradul de certitudine si de caracterul de permanenta al acestora.



Art. 3

Depasirea procentului stabilit la art. 2 alin. 1 se deduce din fondurile proprii/capitalul initial aferente lunii pentru care se intocmeste raportarea.



Art. 4

(1) Institutiile de credit trebuie sa dispuna de politici, proceduri si sisteme informationale adecvate care sa permita identificarea, evaluarea si monitorizarea expunerilor din credite in valuta astfel incat sa se asigure respectarea in permanenta a prevederilor art. 2 alin. 1, 2, si 4.

(2) Procedurile interne de creditare ale institutiilor de credit vor fi astfel modificate/completate incat sa asigure atat conformarea cu prevederile art. 2 alin. 5, cat si modul de intocmire si pastrare a documentatiei aferente.

(3) Institutiile de credit urmeaza a se conforma cu prevederile alin. 1 si 2 de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme.



Art. 5

(1) Institutiile de credit care la data intrarii in vigoare a prezentelor norme inregistreaza depasiri ale procentului prevazut la alin. 1 al art. 2 se vor incadra in respectiva limita intr-o perioada ce va fi stabilita de Banca Nationala a Romaniei cu luarea in considerare a scadentelor stabilite in contractele de credit valabile la data intrarii in vigoare a prezentelor norme.

(2) Pe perioada prevazuta la alin.1, institutiile de credit nu mai pot acorda noi credite in valuta sau suplimenta pe cele deja acordate, cu exceptia celor acordate categoriei de clienti prevazute la art. 2 alin. 4.

(3) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, institutiile de credit vor transmite Directiei Supraveghere planul de actiuni, ce urmeaza a fi aprobat de Banca Nationala a Romaniei, in vederea conformarii cu prevederile prezentelor norme.

(4) Pana la aprobarea planului de actiuni, precum si in cadrul perioadei prevazute la alin.1 nu sunt aplicabile prevederile art. 3.

(5) In cazul in care, in perioada prevazuta la alin.1 se inregistreaza, cu ocazia raportarilor lunare, un nivel al procentului calculat conform prevederilor alin.1 de la art.2 mai mare decat cel stabilit prin planul de actiuni aprobat de Banca Nationala a Romaniei, suma reprezentand depasirea va fi dedusa din fondurile proprii/capitalul initial aferente lunii pentru care se intocmeste raportarea.



Art. 6

Directia Supraveghere va monitoriza actiunile intreprinse de institutiile de credit, inclusiv pe perioada prevazuta la art.5 alin.1, in vederea conformarii cu prevederile prezentelor norme.



Art. 7

(1) Institutiile de credit vor raporta, lunar, in termen de cel mult 17 zile calendaristice de la finele lunii pentru care se face raportarea, nivelul expunerilor din credite in valuta acordate, cu defalcare pe persoane fizice si persoane juridice, care nu sunt acoperite in mod natural la riscul valutar, precum si nivelul expunerilor din credite in valuta acordate, cu defalcare pe persoane fizice si persoane juridice, care sunt acoperite in mod natural la riscul valutar („hedged borrowers”). Raportarea se va efectua letric, in echivalent lei.

(2) Prima raportare va fi efectuata cel tarziu la sfarsitul lunii in care intra in vigoare prezentele norme, pentru expunerile din creditele in valuta existente in sold la sfarsitul lunii precedente intrarii in vigoare a prezentelor norme.

(3) Directia Supraveghere poate solicita institutiilor de credit orice informatii suplimentare pe care le considera relevante pentru scopul supravegherii gradului de concentrare a expunerilor din credite in valuta. Formularul de raportare, modalitatea si termenul de transmitere pentru informatiile suplimentare vor fi stabilite si comunicate de Directia Supraveghere.



Art. 8

Nerespectarea prezentelor norme atrage aplicarea sanctiunilor si/sau a masurilor prevazute de Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 200/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de Legea nr. 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificarile si completarile ulterioare.



Art. 9

Banca Nationala a Romaniei poate modifica, prin circulara, procentul prevazut la alin. 1 al art. 2.



Art. 10

Prezentele norme intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii acestora in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.



Presedintele Consiliului de administratie al

Bancii Nationale a Romaniei,

Mugur Isarescu



Bucuresti, 08.09.2005

Nr. 11



BANCA NAÞIONALÃ A ROMÂNIEI



Regulament

pentru modificarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei

nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit,

cu modificarile si completarile ulterioare





Avand in vedere prevederile art. 25 alin. 2 lit. a) din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,

In temeiul dispozitiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,





Banca Nationala a Romaniei emite prezentul regulament.



Art. I - Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 626 din 23 august 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:



Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:

" Categoriile de performanta financiara vor fi notate de la A la E, in ordinea descrescatoare a calitatii acesteia.

In cazul clientelei din sectorul institutiilor de credit performanta financiara va fi incadrata in categoria A.

In cazul persoanelor fizice performanta financiara va fi incadrata in categorii de la A la E potrivit criteriilor stabilite de institutiile de credit prin norme interne. Performanta financiara a persoanelor fizice nu va putea fi incadrata in categoria A decat daca, pentru oricare dintre imprumuturile luate, persoanele respective dispun de venituri certe cu caracter de permanenta exprimate in aceeasi moneda cu cea a imprumutului, al caror nivel, in urma deducerii tuturor celorlalte obligatii de plata (indiferent de moneda de exprimare), sa permita rambursarea la termen a fiecarei rate (principal si dobanda). In orice alta situatie in care nu este indeplinita conditia de mai sus, performanta financiara va fi incadrata cel mult in categoria B. Prin moneda de exprimare se intelege moneda in functie de care se determina sumele de incasat reprezentand venituri si sumele de platit reprezentand imprumuturi si/sau alte obligatii de plata.



Evaluarea performantei financiare a unei entitati economice din afara sectorului institutiilor de credit va conduce la incadrarea acesteia in una dintre cele cinci categorii de performanta financiara. Aceasta evaluare se va realiza potrivit normelor interne ale institutiilor de credit, pe baza de punctaj atribuit unor factori cantitativi si calitativi. Factorii cantitativi se vor referi in principal la urmatorii indicatori, acolo unde acestia pot fi determinati: lichiditate, solvabilitate, profitabilitate si risc, inclusiv riscul valutar. Factorii calitativi se vor referi cel putin la aspecte legate de modul de administrare a entitatii economice analizate, de calitatea actionariatului, de garantiile primite (altele decat cele care sunt acceptate la diminuarea expunerii fata de debitor), de conditiile de piata in care aceasta isi desfasoara activitatea.

Indicatorii prevazuti la alineatul precedent se calculeaza pe baza datelor cuprinse in situatiile financiare ale entitatii economice, intocmite conform reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice sau de autoritati cu competente similare din alte tari, iar categoria de performanta financiara se determina si contribuie la stabilirea categoriei de clasificare a creditelor in luna urmatoare celei in care bancii i se prezinta raportarile respective.

In cazul in care bancile se gasesc in imposibilitate de a evalua performanta financiara a unui client, persoana juridica, in afara celor din sectorul institutiilor de credit, aceasta va fi incadrata direct in categoria E."



Art. II – Pentru creditele acordate inainte de data intrarii in vigoare a prezentului regulament, prevederile art.5 alin.3 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2002 se vor aplica cel tarziu cu data de 31 octombrie 2005.



Presedintele Consiliului de administratie

al Bancii Nationale a Romaniei,

Mugur Isarescu



Bucuresti, 08.09.2005

Nr. 8





Norme

pentru modificarea si completarea Normelor

Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003

privind supravegherea solvabilitatii si expunerilor mari ale institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare



Avand in vedere prevederile art. 25 alin. 2 lit. a din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, ale art. 56 alin. 1, ale art. 62 lit. c, ale art. 71, ale art. 92 alin. 1, ale art. 155 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, ale art. 19 alin. 1 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 3 alin. 2, art. 164 alin. 1, art. 171 alin. 2 si ale art. 284 alin. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, cu modificarile si completarile ulterioare,

In temeiul dispozitiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,



Banca Nationala a Romaniei emite prezentele norme.





Articol I.– Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilitatii si expunerilor mari ale institutiilor de credit, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 51 din 21 ianuarie 2004, modificate si completate prin Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 9/2004, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 786 din 26 august 2004, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:



1. Alineatul 1 al articolului 2 va avea urmatorul cuprins:

„Art.2 – Termenii si expresiile urmatoare au semnificatia prevazuta de Legea nr.58/1998 privind activitatea bancara, republicata: institutie de credit, autorizatie, sucursala, autoritate competenta, institutie financiara, stat membru de origine, stat membru gazda, control, actionar semnificativ, societate prestatoare de servicii auxiliare sau conexe, conducatori.”



2. Punctul 11 al art. 8 va avea urmatorul cuprins:

„11. Orice operatiune care conduce la inregistrarea unei expuneri mari, asa cum este definita la pct. 1, sau la majorarea acesteia, va fi efectuata numai cu aprobarea prealabila a consiliului de administratie sau a conducatorilor institutiei de credit.

O asemenea operatiune va putea fi efectuata numai in conditiile in care decizia este aprobata in unanimitate de catre toti conducatorii institutiei de credit, stabiliti prin actul constitutiv si/sau prin hotararea organelor statutare ale acesteia.

Consiliul de administratie al institutiei de credit va analiza lunar operatiunile aprobate de conducatori, de natura celor de la alineatul 1, pentru a se asigura ca respectivele operatiuni sunt in conformitate cu strategia, politicile si limitele referitoare la riscul de credit aprobate de catre acesta.”



3. Dupa punctul 11 al art. 8 se introduce punctul 111 cu urmatorul cuprins:

„111. Orice operatiune care conduce la inregistrarea unei expuneri mari, asa cum este definita la pct. 4 si 9, sau la majorarea acesteia, precum si orice operatiune care prezinta in alt fel un risc deosebit va fi efectuata numai cu aprobarea prealabila a consiliului de administratie.

In cazul in care contrapartida este o persoana aflata in relatii speciale cu institutia de credit, consiliul de administratie va putea aproba o asemenea operatiune numai in conditiile in care:

- decizia este luata de majoritatea intregului consiliu de administratie si, daca este cazul,

- partea interesata se abtine de la vot. “



Art.II – Normele Bancii Nationale a Romaniei nr.12/2003, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.51 din 21 ianuarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezentele norme, vor fi republicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.



Presedintele Consiliului de administratie al

Bancii Nationale a Romaniei



Mugur Constantin Isarescu



Bucuresti 13.09.2005

Nr.12


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu